Bereken uw prijs en bekijk de beschikbaarheid!

Preis berechnen und Verfügbarkeit prüfen!

Natuurgebieden

Zwanenwater

Natuurgebied Zwanenwater Callantsoog.jpgHet Zwanenwater ligt verscholen in de Noord-Hollandse duinen, ten zuiden van Callantsoog. Dit beschermde natuurgebied heeft de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Het Zwanenwater ontstond na de aanleg van de Zijperzeedijk in 1596. Door het stuiven van zand zijn duinen, valleien en meren ontstaan. U wandelt hier door duinvalleien vol bloemen en vlinders. Twee wandelroutes (2 en 4,5 km) laten het mooiste zien van het Zwanenwater. Trekvogels vinden in de duinmeren voedsel en rust. Op het Bokkeneiland in het Tweede Water broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en zelfs enkele lepelaars. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen. Bij de duinmeren staan drie vogelijkhutten. 

Sinds 1973 beschermt Natuurmonumenten dit natuurgebied. Leden van Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland hebben gratis toegang, niet-leden kunnen een dagkaart kopen.

Honden zijn in het Zwanenwater niet toegestaan!

Kooibosch

Het Kooibosch dankt zijn naam aan de eendenkooi die er in de 17e eeuw is aangelegd. Dit gemengde loofhoutbos werd vroeger gebruikt als hakhoutbos. Nu mogen de bomen onbekommerd groeien en broeden onder andere de groene specht en roofvogels zoals buizerd, havik en sperwer erin. Temidden van de bomen ligt een open stuk, ooit een akker waarop riet geteeld werd, nu blauwgrasland: een in Nederland heel zeldzaam type natuur. Het Kooibosch is alleen toegankelijk tijdens de rondleidingen. In 2017 zijn er vijf rondleidingen die bij de receptie van De Nollen starten. Voor verdere info kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer.

Heerlijk fietsen in Noord-Holland.
https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/fietsregio-noord-holland

Luttickduin

Luttickduin CallantsoogHet openbare natuurgebied Lutjenollen of Luttickduin is het oostelijke einde van het Nollengebied wat aansloot op het oude eiland ’t Oghe. Het gebied is vroeger omspoeld geweest door zeewater wat nog te zien is aan de aangelegde “Jeweldijk” langs het terrein. Het Luttickduin is bijzonder fraai met dennen, berkenbomen en heide. Het terrein is gelegen tussen twee campings (waaronder De Nollen) en een prima plek voor een wandelingetje of om de hond uit te laten.